Αναζήτηση συνταγών

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Tips για την κουζίνα


Εάν ασχολείστε με την μαγειρική, τότε σίγουρα σας ενδιαφέρει να μάθετε μικρά tips, τα οποία θα σας βοηθήσουν.

Αν σας έπεσε λίγο παραπάνω αλάτι στο φαγητό, τότε ρίξτε μια ολόκληρη πατάτα. Θα απορροφήσει το αλάτι και το φαγητό δεν θα είναι πια αλμυρό.

Αν το αυγό που θέλετε να βράσετε είναι ραγισμένο, τότε προσθέστε μια κουταλιά ξίδι στο νερό και βράστε κανονικά.

Αν θέλετε να ψήσετε το φαγητό με πυρέξ στο φούρνο, δεν πρέπει ο φούρνος να είναι προθερμασμένος. Τοποθετήστε πρώτα το πυρέξ στο φούρνο και μετά ανοίξτε το φούρνο στη θερμοκρασία που θέλετε.

•Τα μαγειρικά σκεύη πριν τα βάλουμε κάτω απο κρύο νερό δεν τα βάζουμε κατευθείαν απο την φωτιά, τα αφήνουμε να κρυώσουν γιατί αλλιώς στραβώνουν.

•Αν έχετε ρίξει παραπάνω αλάτι απο ότι έπρεπε στο μαγείρεμα, προσθέστε μία πατάτα για να το απορροφήσει.

•Για να απαλλαγείτε απο τα άλατα του βραστήρα, βάλτε ξύδι και νερό να βράσει και αφήστε το για μερικές ώρες και στην συνέχεια ξεπλύντε το.

•Αν θέλετε να μυρίζει "σπιτικά" το σπίτι σας βάλτε στο φούρνο έτοιμο ψωμί ή κρουασάν και ζεστάνετε το για λίγα λεπτά.
•Για να διώξετε οποιαδήποτε δυσάρεστη μυρωδιά απο τα μαγειρικά σας σκεύη, τρίψτε τα καλά με ξύδι.

•Για να μην μυρίζουν τα χέρια σας μετά το καθάρισμα κρεμμυδιών ή σκόρδου, πιάστε ένα ατσάλινο κουτάλι ή όποιο άλλο ατσάλινο μικρό σκεύος έχετε και τρίψτε σε αυτό τα δάχτυλα σας κάτω απο τρεχούμενο νερό. Οι μυρωδιές θα εξαφανιστούν αμέσως!

•Όταν μαγειρεύετε καρότα, μπιζέλια, καλαμπόκι και άλλα τέτοια ελαφρώς γλυκά, προσθέστε λίγη ζάχαρη στο νερό και μετά βράστε τα. Έτσι, η γεύση τους θα γίνει πιο πλούσια και θα κρατηθεί πιο ζωντανή!

•Ο ήλιος δεν ωριμάζει τις ντομάτες! Αυτό που τις ωριμάζει είναι η ζέστη. Επίσης, αν θέλετε να τις κρατήσετε φρέσκες για περισσότερο καιρό, ακουμπήστε τες κάπου με το κοτσάνι από κάτω!

•Για να μην μαυρίσουν τα κρεμμύδια: πριν το σοτάρισμα ρίξτε αλάτι στο λάδι που ζεσταίνεται.

•Για να μην μυρίζει το κουνουπίδι: ρίξτε στο νερό που βράζει, μισό λεμόνι με τη φλούδα ή ένα κοτσανάκι σέλινο ή μια φέτα ψωμί ή ένα κρεμμύδι.

•Πως ωριμάζει το αβοκάντο: απλώς τυλίξτε το σε εφημερίδες και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου.

Θελετε να γυαλίσει το ανοξείδωτο σκεύος;
Για να γυαλίσετε ένα ανοξείδωτο σκεύος, βάλτε σε μαλακό πανάκι αντισηπτικό τζελ για τα χέρια, τρίψτε και θα τυφλωθείτε από την λάμψη!.....

Πως καθαρίζουμε το ξύλο που κόβουμε ψωμί
Το ξύλο (που δεν είναι απαραίτητα ξύλο) που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα για να κόβουμε ψωμί - και όχι μόνο - θέλει συχνό καθάρισμα:
Βρέχουμε και ψεκάζουμε με λίγη μαγειρική σόδα
Τρίβουμε με βρεγμένη βούρτσα
Ρίξτε λίγο άσπρο ξύδι ( θα κάνει αφρό ) τρίψτε κι άλλο με τη βούρτσα
Ξεπλύνετε με νερό

Πως να διατηρήσετε το ψωμί φρέσκο περισσότερο καιρό
Για να παραμείνει το ψωμί φρέσκο περισσότερο καιρό, βάλτε στη σακούλα που το βάζετε για να διατηρηθεί, λίγο σέλινο

Λεκές από αβγό σε ασημένια μαχαιροπίρουνα
Για να βγάλετε τον λεκέ από αβγό στα ασημένια μαχαιροπίρουνα:
Βουτήξτε τα για λίγο σε καυτό νερό που προηγουμένως έχετε βράσει μακαρόνια
ή
Τρίψτε τα με βρεγμένο πανάκι που έχετε βουτήξει σε αλάτι
ή
Τρίψτε τα με βραστή πατάτα


Για να μην κολλάει το γάλα στον πάτο της κατσαρόλας όταν το βράζετε, βρέξτε πρώτα την κατσαρόλα με νερό.... και γλιτώσατε......

Τηγανιτές πατάτες χωρίς λαδίλα
Για να μην απορροφάνε πολύ λάδι οι πατάτες όταν τις τηγανίζετε, μόλις τις κόψετε, βάλτε τις σε γάλα για ένα εικοσάλεπτο και μετά τηγανίστε τις.
Το γάλα εμποδίζει την πατάτα να απορροφήσει το λάδι, έτσι όταν τις τρώτε δεν θα έχουν τη λαδίλα

Όλα τα φαγητά δεν πρέπει να αλατίζονται την ίδια στιγμή:

Τα όσπρια και τα λαχανικά σκληραίνουν όταν αλατίζονται από την αρχή του μαγειρέματος

Το κρέας και τα ψάρια πρέπει να αλατίζονται πολύ πριν το μαγείρεμά τους

Τα μακαρόνια πρέπει να βράσουν από την αρχή σε αλατισμένο νερό εάν θέλουμε να ‘τα πιάσει’ το αλάτι

Το ίδιο ισχύει και για τις τηγανιτές πατάτες

Για να μην κλαίτε όταν καθαρίζετε κρεμμύδια , καθαρίστε τα κάτω από τρεχούμενο νερό η κάτω από τον απορροφητήρα η βάλτε τα κρεμμύδια για λίγη ώρα στην κατάψυξη

Για να γίνει πιο ήπια η μυρωδιά του σκόρδου βάζουμε τις σκελίδες για αρκετή ώρα σε γάλα πριν τις χρησιμοποιήσουμε

Για να γίνουν τα κέικ μας (και όλες οι αφράτες ζύμες) πιο αφράτα χτυπάμε πάντα ξεχωριστά τα ασπράδια των αβγών σε σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο τέλος ανακατεύοντας προσεχτικά για να μην φύγει ο αέρας.
Επίσης όταν η ζύμη μπει στη φόρμα δεν την χτυπάμε αλλά την βάζουμε προσεχτικά στον φούρνο και πρέπει πάντα ο φούρνος να είναι προθερμασμένος στην θερμοκρασία που θέλουμε γιατί αλλιώς θα ξεφουσκώσει και θα καθίσει

Για να κάνει η πίτα μας ωραία κρούστα αλείφουμε την επιφάνεια με ένα μίγμα από ένα αβγό χτυπημένο με γάλα και λάδι

Μην βάλετε αβγό στην μπεσαμελ αλλά ρίξτε μέσα ότι τυρί θέλετε, κεφαλοτύρι , σκληρή φέτα η ρεγγατο για το παστίτσιο , η μπεσαμελ σας θα γίνει νοστιμότατη

Επίσης αν σας σβολιάσει η μπεσαμελ κανένα πρόβλημα , ξεσβολιαζει αμέσως αν την χτυπήσετε πολύ καλά στο μίξερ η με το χέρι

Εκτός από τη γνωστή μας φλούδα λεμονιού, ένας τρόπος για να μην μοσχομυρίσει ο τόπος με το κουνουπίδι μας είναι στο νεράκι του να βάλουμε να βράσει και ένα κλωνάρι σέλινο

Για να μην γεμίσουν τα βραστά κολοκυθάκια μας νερό τα βράζουμε με τις άκρες τους και τις κόβουμε μετά το βράσιμο έτσι τα κολοκυθάκια μας θα μείνουν τρυφερά και δεν θα νερουλιάσουν


1 σχόλιο:

  1. Τα tips κάνουν πιο εύκολη τη ζωή μας στην κουζίνα!
    Καλώς όρισες στην γειτονιά μας και καλορίζικο το blog σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή